Следвайте Гласове в ТелеграмЗапочваме да живеем в някакъв тоталитарен режим, защото

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЗапочваме да живеем в някакъв тоталитарен режим, защото
Коментари Харесай

Деян Николов „Възраждане“: Демонтирането на Паметника е историческо престъпление, целящо връщането на фашизма

Следвайте " Гласове " в Телеграм

„ Започваме да живеем в някакъв тоталитарен режим, тъй като по този начин се отнасят тоталитарните режими към паметниците – отстраняват ги, пробват се да заличат историческата памет. Всичко, което се случва, е доста притеснително, тъй като очевидно ПП-ДБ се пробват да възстановят фашизма в България, другояче не виждам какво толкоз  са се хванали за този монумент. Все едно София няма проблеми, все едно страната няма други проблеми. Най-важното нещо е виталният стандарт на хората, да се преборим с бедността. 40-50% от българите живеят на прага на бедността, от месец за месец, чудят се коя сметка да забавят. Това са главните ни проблеми. „ Сглобката “ се занимава единствено с геополитика - с войната в Украйна, с това да си затворим въглищните централи в Стара Загора или пък да си подарим реакторите или БТР-ите. Докога? Не ни ли писна да се занимаваме единствено с въпроси, които не подкрепят нашето битие? “, сподели на брифинг общинският консултант от „ Възраждане “ Деян Николов.

 Около Паметника на Съветската войска е закаран кран, който най-вероятно ще демонтира единствено фигурите, а 400-500 служители на реда са отделили региона.

„ Извършва се вандалски акт. Гражданско непокорство е единственото, което сега можем да реализираме при ескалиране на напрежението, което по принцип не желаем. Не е това методът. Не желаеме това за София. Това наподобява като военна зона. Уж има някаква експертиза, която споделя, че фигурите били рискови. За страдание никой не е виждал тази митична експертиза. Призивът ни е да я разгласяват на уеб страницата на регионалната администрация. Ако не бъркам, има предходна експертиза от 2018 или 2019 година, съгласно която  цялостното положение на паметника  всъщност е много положително, като се изключи поддръжката. Но като цяло заключението е, че паметникът няма проблем, в случай че се влага с малко средства да бъде възобновен в съвършено положение. “, сподели още Деян Николов.

„ Възраждане “ са подали сигнал до прокуратурата, посредством който да бъдат тествани всички дейности на длъжностни лица дали съблюдават закона.

„ Много от процедурите, които вървят към паметника, преди всичко, са скрити, на второ място, наподобява че са на ръба на закона. Дори собствеността не е ясно тъкмо чия е. Съгласувано ли е с Министерството на културата?  Не е ясно дали има проекти за сигурност, позволение, всички документи, които са нужни за осъществяването на една такава процедура, не е ясно дали са налични. Доста интензивно се крият от нас като общински съветници, даже групата на народните представители на „ Възраждане “ не съумява да стигне до информация, която би трябвало да бъде извънредно обществена. Така че доста е притеснително това, което се случва. “, разяснява общинският консултант Деян Николов.

Според него паметникът е жертва на политически игри и на политически цели.

„ Можем да водим всевъзможни политически разногласия, можем да имаме идеологически разногласия, само че историческата памет, историята си е история и тя е такава каквато е. Ако някой я харесва - добре, в случай че някой не я харесва, дано тези монументи да  му припомнят за черна страница в историята на България. Това би било най-нормалното нещо. И даже в случай че някой желае да прави такива актове на разглобяване на паметника, дано го направи спазвайки закона на ярко и транспарантно. Защото нали в последна сметка демокрацията това ни споделя, че би трябвало всичко да е ясно, че би трябвало всичко да е транспарантно. В момента това, което случва, не е транспарантен развой. Ще създадем всичко допустимо, което е по нашите сили, с цел да спрем това историческо закононарушение. “, добави Деян Николов.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР